5 Tips om een betere ID foto te maken
ID foto

5 Tips om een betere ID foto te maken

De meeste ID-kaarten bevatten een foto van de kaarthouder. Een ID foto is een goede manier om de persoon die voor u staat direct te identificeren. De kwaliteit van de foto’s die op de ID-kaart worden gedrukt, is echter vaak van lage kwaliteit. Dit neemt risico’s met zich mee wanneer een persoon hierdoor niet goed te identificeren is. Hier zijn 5 tips om de kwaliteit van de foto’s die op uw pas worden afgedrukt te verbeteren:

Tip #1 – Zorg voor een goede verlichting bij het nemen van de ID foto

Een van de meest voorkomende fouten is dat foto’s worden genomen met verkeerde lichtomstandigheden. Webcams zijn vooral gevoelig voor slechte verlichting, maar kunnen perfecte foto’s produceren wanneer er correcte belichting gebruikt wordt. Let bij het controleren van de belichting op het volgende:

  • Zorg ervoor dat er geen (heldere) achterlichten zijn zoals felle lichten of zonneschijn.
  • Zorg ervoor dat het gezicht van de persoon van voren belicht is.
  • Gebruik indien mogelijk een flitser bij het maken van de ID foto.

Tip #2 – Controleer de witbalans van de camera voor het maken van de ID foto

Vrijwel elke camera en zelfs webcams hebben de mogelijkheid om de witbalans te corrigeren. Vooral met kunstlicht die een warme kleur hebben (tussen 3500K en 5500K). Houd een wit vel papier voor de camera. Corrigeer de witbalans totdat het vel papier wit op uw computerscherm verschijnt. De meeste camera’s hebben ook een automatische witbalansfunctie, die deze taak voor u kan verzorgen.

Tip #3 – Maak foto’s in een gecontroleerde omgeving

De beste resultaten worden bereikt bij het nemen van alle foto’s onder dezelfde omstandigheden. Dit geldt voor de belichting, maar ook voor de afstand van de persoon naar de camera. De positie van de camera in de kamer en de manier waarop mensen in de camera kijken zijn ook belangrijk. Het is soms nodig de foto te nemen met een neutrale gezichtsuitdrukking, of met bepaalde eigenschappen zichtbaar, zoals de oren.

Experimenteer met uw camera om uit te vinden wat de beste instellingen zijn. Gebruik indien mogelijk alleen optische zoomfuncties wanneer u inzoomt om te voorkomen dat de foto kwaliteit verliest. De meeste camera’s functioneren goed als het object minstens 1 meter (of ongeveer 3,5 voet) van de camera lens verwijderd is.

Tip #4 – Denk aan compressie

Hoge kwaliteit beelden nemen veel ruimte in, maar het te veel comprimeren van beelden resulteert in verlies aan kwaliteit. Uiteindelijk krijgt u een beeldbestand dat niet geschikt is voor uw doeleinden. De meeste camera’s maken automatisch foto’s in JPEG-bestandsformaat, waarmee u een kwaliteit van 0 tot 100 procent kunt instellen. Elke instelling boven 80% laat u bestand goed comprimeren, zonder een significant verlies aan kwaliteit. Door de kwaliteit iets lager te zetten kunt u meer foto’s nemen voordat de opslagruimte een probleem wordt.

Extra: BadgeMaker software gebruikers kunnen extra stappen doen om te voorkomen dat bestanden te groot worden in uw project. Ga gewoon naar “Bewerken> Projectinstellingen” en selecteer het tabblad Biometrische instellingen. Hier ziet u een dropdown box voor “Beeldformaat” waarmee u een kwaliteit kunt selecteren voor de foto’s in uw project. De meeste kaartprinters printen met 600 dpi, maar u kunt ook een instelling selecteren die meer aansluit bij uw behoeften. Foto’s worden automatisch naar de gewenste resolutie gewijzigd wanneer u ze aan uw BadgeMaker project toevoegt.

Tip #5 – Gebruik een DSLR of professionele camera

Soms dienen de foto’s die u in uw projectdatabase opslaat, ook als doel voor andere toepassingen (bijvoorbeeld leraren die een overzicht hebben van alle studenten in de klas). Als dit het geval is, kunt u overwegen gebruik te maken van een DSLR (Digital Single Lens Reflex) camera of systeem camera in plaats van een webcam om foto’s te maken. De lenzen die bij deze camera’s worden gebruikt, zijn veel scherper ten opzichte van webcam lenzen en produceren foto’s van een veel hogere algemene kwaliteit.

Basis kits zijn beschikbaar voor minder dan 500 euro, en zelfs een tweedehands camera zal waarschijnlijk voor u werken.

Share:
0

TOP